Doorloper: Berdine

Wat doe je in je dagelijkse leven?
Vooral niet stilzitten ook al ben ik gepensioneerd. Ben het huis waar ik sinds kort woon grondig aan het opknappen.

Waarom ben je lid – wat trekt je aan in Lets?
Lang geleden in de begintijd van Lets wilde ik al lid worden.In die periode woonde ik in een dorp en was het vanwege de afstand naar Leeuwarden niet echt handig. Toen ik drie jaar geleden hierheen ben verhuisd, heb ik me gelijk aangemeld. Wat me aanspreekt in Lets is dat het een kleine zelfvoorziende economie is. Het maakt dat je niet afhankelijk bent van de grote economie om toch een fijn leven te hebben. Ook al heb je weinig euro’s, je niet arm hoeft te zijn. Voegt iets toe aan je gevoel van welzijn omdat je je op een andere manier ook kunt redden.

Hoe gaat het met je handel (wat bied je aan, wat vraag je)
Met de handel gaat het goed, het lukt me om mijn tuinensaldo op peil te houden. Wanneer ik tuinen heb verdiend, dan geef ik ze weer uit en zo blijft de Letseconomie draaiende. Ik bied logeerruimte aan, 2e hands spullen, boeken en kleding, doe naai- en verstelwerk, doe klussen en bied mijn auto aan als taxi. Mijn vraag is hulp bij de klussen in mijn huis, soms lukt dat wel en soms lukt dat niet.

Wat was je leukste handel of ervaring?
Er zijn twee leuke ervaringen die eruit springen. Het glas-in-lood raam van de voordeur was kapot en is gerestaureerd door een Letslid. Ze heeft van het glas wat over was nog een paar extra raampjes gemaakt. Ben er heel tevreden mee en vind het superleuk dat het binnen Lets geregeld kon worden. Een andere mooie handel was, dat ik mijn kleinkinderen kennis kon laten maken met paardrijden. Ze vonden het geweldig want ze gingen de vrije natuur in en hebben er van genoten.

Wat heb je geleerd binnen Lets?
Dat niet ieder vogeltje gelijk gebekt is. Bovendien heb ik bedreven geraakt in om waarde aan tuinen te verbinden aan de goederen en diensten die ik aanbied. Voorheen deed ik alles gratis en nu kan ik er een ruilwaarde aan geven.

Kom je regelmatig op het Letscafé?
Ga bijna elke maand naar het Letscafé. Vind het een leuk uitje en het is altijd een verrassing welke leden er zijn en welke spullen ze inbrengen. Ik neem elke keer een heleboel dingen mee, stal ze uit op een tafel en maak daar mijn eigen winkeltje van.

Help je mee aan klussen voor de organisatie?
Nee, ik doe geen klussen voor de organisatie. Wel ben ik soms gastvrouw op het Letscafé, dan help ik samen met een ander lid met het klaar zetten van de tafels en de bediening. Er is bovendien drie keer een woonkamer(Lets)café bij mij thuis geweest.
Verder lever ik een bijdrage aan het ruilsyteem doordat ik actief handel, tuinen verdien en ook uitgeef. Dit stelt andere leden ook in de gelegenheid tuinen te oogsten en besteden.

Wat zou je willen veranderen en hoe?
Heb een beetje moeite met de naam ‘Letscafé’. Heeft een associatie met alcohol en dat is bij het Letscafé niet van toepassing. Wat ik verder lastig vind is de hoogte van de afdrage in tuinen aan de organisatie en de lidmaatschapskosten in euro’s. Maar ik begrijp ook de organisatie niet van de wind kan leven.

Wat wil je nog vertellen?
De groep leden is heel divers, maar we hebben onderling overeenkomsten. Het gemeenschappelijk ideaal van de leden vind ik prettig. Lets heeft het verhuizen naar Leeuwarden gemakkelijker gemaakt. Ik vind het heerlijk om binnen zo’n korte tijd in de stad bekenden tegen te komen en te kunnen groeten. Als iemand goede dag zegt tegen jou en je zegt goede dag terug, dan moet het wel een goede dag worden.