Wilgentenen kunstroute

‘De storm’ Oranjewijk

Heb je na een lange warme dag zin in om ’s avonds een stukje te gaan fietsen? Tip: ga de Salix fragilis leovardia kunstroute eens rijden! Dit is een serie kunstwerken gemaakt van wilgentenen die als ‘environmental art’ zijn geplaatst aan de Potmarge. De Salix projecten zijn gemaakt door studenten van de Kunstacademie Friesland in het kader van de Culturele Hoofdstad 2018. De kunstwerken staan aan het fietspad langs de Potmage en aan de vertakkingen hiervan in de binnenstad.

‘Levend kunstwerk’ Hoftuinen Marijke Meu

Een poosje terug ben ik ze eens op gaan bekijken de wilgentenen kunstobjecten. Dat wil zeggen ik stond er met mijn neus bovenop toen ik het station uitliep; op het Oranjehotel staat een van mijn favoriete objecten. Vervolgens ben ik informatie gaan zoeken op internet, een deel van de route gefietst en foto’s gemaakt. Niet alles sprak me aan. Soms vind ik de verhouding van het kunstobject t.o.v. het gebouw waar het is geplaatst net niet kloppen, af en toe een beetje te ijl of naar mijn smaak te verhalend. Andere objecten zijn prachtig en krachtig van vorm en passen pefect in de omgeving.

‘Wylgeman’ aan de Kanselarij

’t Is een enkele keer wel speuren om de kunstwerken te vinden. Het loont daarom de moeite een plattegrond te halen. Die kun je gratis meenemen vanaf alle informatiepunten in de stad en bij de openbaar toegankelijke locaties van de objecten zoals de Kunstacademie Friesland.

 

‘Wilgentenenwolk-koeienuier’ Westerplantage

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Potmarge; Historisch Centrum Leeuwarden