Geen geklooi met hooi…

Koelbox cq dekenkist

Letslid Jantsje heeft een tip hoe je simpel een hooikist kunt maken. Je hoeft hiervoor niet met plankjes, stof en een vulling van stro of hooi in de weer en ook niet een pan met hete inhoud onder je dekbed te proppen, maar gebruikt gewoon een simpele koelbox (geen elektrische dus). Wel zonder koelelementen te gebruiken uiteraard.

In de koelbox blijven etenswaren niet alleen een lange poos koud, maar je kunt ze er ook lekker warm in houden. Dus ’s ochtends bijvoorbeeld een pan rijst/bonen o.i.d. aan de kook brengen, pan met het deksel erop van de warmtebron halen en -eventueel op een onderzetter- in de koelbox plaatsen. Zo nodig opvullen met een fleecedekentje en de deksel op de koelbox plaatsen. Wanneer het tijd is voor het avondeten is de inhoud van de pan gaar en nog warm en klaar voor gebruik.

Voordelen: het kost een fractie van de energie die je anders gebruikt bij het koken, het kookt niet over en brandt niet aan en wanneer je ’s avonds geen zin of tijd meer hebt om uitgebreid te koken, is de basis al klaar en heb je wellicht minder snel de neiging om een afhaalmaaltijd te bestellen.

De dekenkist van Janke

Letslid Janke gebruikt de standaard hooikist. Ze zegt hierover: “Een hooi- of dekenkist gebruiken om het eten na te garen, scheelt energie. Gebruik een oude opbergdoos, eerst een deken erin, de pan er tussen en het werkt. Las later over het gebruiken van schapenvacht ipv een dekentje. Ja dat isoleert natuurlijk ook goed, dus erin gelegd en het bevalt me prima.”

Wil je tips and tricks, kijk dan eens op EcoToday of op Smulweb.
Op Arty Farty Life vind je uitleg over hoe je een hooikist maakt of de ‘hooimadam’ van stof.