Energie besparen met Rodezon

Letslid Rodezon heeft ook een aantal aanvullingen op de reeds bekende maatregelen om jezelf warm te houden en zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Wie weet doe je nog een nieuw idee op of combineer je het met wat je zelf thuis al doet. Komen ze …

Tip: de Muts
Warmte verdwijnt vooral via het hoofd. Zet daarom ’s avonds een muts op, een kerstmuts kan ook om in de sfeer te komen. Je zal merken dat je voeten zelfs warmer blijven. Een shirt of vest met hoody is ook erg lekker warm.

Tip: de Kruik
Vul een plastic kruik met gekookt water. Leg deze op een kussentje op de grond. Plaats je pantoffels alsnog onder de kruik. Zet je voeten op de kruik en stop ze dan in met een dekentje. Goed voor zeker 3 uur warme voeten!! Je kan vervolgens erna de opgewarmde pantoffels aantrekken.

Tip: de Convector.
Zet de convector eerst een uurtje aan (en dan weer uit) voordat je de CV aanzet. Ga in het kleinste kamertje van het huis zitten (niet het toilet, te ongezelllig) en zet daar de convector aan. Kleine ruimtes warmen sneller op dan grote ruimtes!

Tip: de Koelkast
Zodra het buiten rond de 5 graden blijft kan je veel besparen op de stroom die je koelkast verbruikt. Zeker als je weinig tot niks invriest kan je alles in een koud bijhok of andere koude plek zetten. Rraampje open overdag dan komt de kou er goed in.

Tip: de CV
Zet de CV ’s avonds 3 uur eerder uit voordat je naar bed gaat.

Tip: de Radiators
Maak de cv-radiators stofvrij. Een stoffige radiator heeft niet meer zijn volledige warmteafgifte, dit kan wel tot 25% lager worden. Bovendien maakt het opwaaiende stof de lucht droog.

Tip: het Bed
Leg een uurtje voor het slapen gaan twee kruiken in bed op de plek van je rug. Hieroverheen leg je iets isolerends zoals je kussen, dan blijven de kruiken lekker warm. Scheelt stroom van de electrische deken en je hebt toch een voorverwarmd bed en een kruik voor je voeten.

Tip: warmhouders
– Trek een skibroek aan.
– Gebruik je ski-jas als vest.
– Doe isolerende platen onder je vloerkleed.
– Maak tochtslangen voor de kieren onder de deur.
– Hang gordijnen op voor het raam en sluit ze zodra het donker wordt.
– Trek je luxaflex omhoog als de zon schijnt.
– Ga een rondje wandelen als je koude voeten hebt. Of ga op de hometrainer om het Ijsselmeer heen fietsen. Fiets je eigen stroom bij elkaar!!
– Drink veel warme dranken.

Tip: stroombeperkers
– Haal alle opladers uit het stopcontact als je die niet gebruikt (sluipstroom).
– Heb je een meter met dubbeltarief? Doe dan in het weekend je was, het stofzuigen, kook grote porties in het weekend.
– Koop een electrisch kookplaatje en warm daar maaltijden mee op.

© Foto en deurrol zijn gemaakt door Elly van der Laag

Een tochtrol kun je zelf naaien of je koopt een 2e hands in de vintagewinkel of op bv. Marktplaats.