Warm aanbevolen

Onlangs las ik een artikel over het fenomeen ‘baarschaamte’. Mensen met baarschaamte willen geen kinderen uit klimaatoverwegingen, onder het motto ‘je doet de wereld je kinderen aan en je kinderen de wereld’. Ik verwacht niet dat dit de oplossing is voor het jeugdartsentekort, maar het stimuleert wel om na te denken over hoe de milieuimpact van het krijgen van kinderen verminderd kan worden. Het type zuigelingenvoeding waarmee ouders hun kleintje grootbrengen kan al een wereld van verschil maken.

Verwonderd over het enorme aanbod sta ik af en toe voor het schap met kunstmatige zuigelingenvoeding in de supermarkt. Als jeugdarts moet je tenslotte op de hoogte blijven van de producten die fabrikanten allemaal bedenken voor jouw doelgroep. Kunstvoedingsfabrikanten strijden om de gunsten van jonge ouders (en jeugdgezondheidszorgprofessionalsl) op zoek naar het beste voor hun kindje. De keuze is reuze: huismerken, palmolievrij, echte melkvetten, prebiotische vezels of toch maar tonijnvrije geitenmelk?

Jantsje Heeringa

Een substantieel deel van de Nederlandse veestapel wordt gehouden voor de productie van zuigelingenvoeding. Het vergt een heel proces om van veevoer tot zuigelingenvoeding te komen. ‘Gewone’ melk is ongeschikt voor zuigelingen, dus moet het eerst uitvoerig bewerkt worden. Er worden daarnaast verschillende stolfen aan toegevoegd, tot het poeder oplevert die geschikt is om zuigelingenmelk van te makken. Dat moet dan nog wel verpakt en vervoerd worden en voordat het daadwerkelijk gedronken kan worden, weer aangelengd met schoon drinkwater en opgewarmd. Niet echt vriendelijk voor het klimaat allemaal.

Maar ik heb goed nieuws! Er bestaat namelijk zuigelingenvoeding, die zelfs een positieve impact op het klimaat heeft. Waarvoor geen bewerking, vervoer of verpakkingskosten noodzakelijk zijn. Geheel afgestemd op de ontwikkelingsfase van het kindje, beschikbaar bij stroomuitval, bij afwezigheid van schoon drinkwater en bovendien bevordert het de gezondheid van moeder en kind op korte en lange termijn. Deze bijzondere, ongeëvenaarde substantie die bijdraagt aan een gezonde planeet èn populatie is (tadaa!)…borstvoeding.

Als jeugdarts kan ik het alle zuigelingen warm aanbevelen. Zodat kinderen van ouders zonder baarschaamte een gezonde toekomst tegemoet gaan op moeder aarde. En ouders bovendien veel keuzestress bespaard blijft…

Jantsje Heeringa
Arts M+G/Jeugdgezondheid en MPH bij CCD Fryslân.

Gepubliceerd in het JA! MAGAZINE, verenigingsblad jeugdartsen / 19 – 2022

Satyr Breastfeeding Child by GDJ – Open Clipart