Wind, storm, regen en bendes blad. Het waait en ligt overal en je kunt er prima zelf bladcompost van maken. Hoewel de hoeveelheid voedingsstoffen van compost van blad niet zo heel groot is, is het een goede grondverbeteraar. De structuur van de grond gaat vooruit en stimuleert het bodemleven. Blad geeft na ongeveer een jaar prachtige bladcompost, na twee jaar geduld heb je geschikte potgrond.
Maar ehh… wat is er eigenlijk tegen aarde van het tuincentrum? Potgrond bestaat voor een belangrijk deel uit turf, dit is een niet-hernieuwbare grondstof die wordt gewonnen uit natuurgebieden in de Baltische staten. Niet erg milieuvriendelijk en duurzaam. In tuinaarde zit bijna of helemaal geen turf, maar wel vervuilde grond, rioolslib of afvalproducten uit de intensieve vleesindustrie. Ook geen fijn idee, vooral niet voor je moestuin.
Zo maak je zelf bladcompost;
1. Verzamel blad en zorg dat het vochtig is. Hussel er een handvol tuinkalk (of gemalen eierschalen) door zodat de pH neutraal blijft en wat (bos)grond voor de juiste micro-organismen.
2. Doe het mengsel in een plastic zak. Bij gewone compost zou je de ingrediënten luchtig proberen te houden, maar de bladeren mag je juist stevig aanstampen.
3. Prik gaatjes in de zak en zet ze een jaar weg op een schaduwrijke plek. Of twee jaar als je potgrond wilt.
Veel bladeren zijn geschikt. Blad van appel, linde, wilg, vlier, robinia, es en populier vergaan gemakkelijk en verandert sneller in bladcompost. Eiken-, plataan of beukenblad verteert langzaam en is daardoor minder geschikt voor bladcompost. Het is wel goed te gebruiken als winterdek voor vorstgevoelige vaste planten. Bovendien bevat eikenblad veel looizuur waardoor onkruidzaden moeilijker ontkiemen.
Na een jaar kun je de bladcompost gebruiken als mulchlaag, je brengt het dan aan rond de planten in de border. Dit vermindert onkruidgroei, zorgt ervoor dat (zand)grond minder snel uitdroogt en voorkomt dat de bodem dichtslaat. Je kunt er ook plantgaten mee verbeteren, hiervoor meng je de helft van het plantgat door met bladaarde. En je kunt de compost uitstrooien over je (moes)tuin en licht onderharken.
Tips;
* Als alternatief kun je ook een korf maken van gaas. Sla op een donkere plek in de tuin vier palen in de grond (ca. 80 x 80 x 80 cm) en wind er kippengaas omheen. Vul met blad, kalk en (bos)grond en leg er jute zakken op om wegwaaien van het blad te voorkomen. Zorg ervoor dat de massa vochtig blijft. Je kunt het proces iets versnellen door de hoop een paar keer om te zetten.
* Composteren kun je bevorderen door brandnetels, smeerwortel of zeewier toe te voegen. Neem brandnetels die niet gebloeid hebben en spoel het zout van het zeewier. In de compostbak kun je wormen toevoegen, redworms zijn hiervoor zeer geschikt. Ook biologische kippenmest versnelt het composteren.
* Om van de bladcompost een voedingsrijke compost te maken, meng je er mest door uit de compost- of wormenbak. Biologische mestkorrels kunnen natuurlijk ook.
Leuk om te lezen: Zelf bladaarde maken, goud voor je tuin