Er wandelen deze zomer 1000 bomen door de binnenstad. Ze vormen samen de kunstinstallatie ‘Bosk’. Dit is een onderdeel van een 100 dagen durend cultureel programma in Fryslân van Arcadia. In de promo lees ik de prikkelende stelling: “Het wandelende bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: hoe kijkt het bos naar de mensenwereld?”
Het wandelende bos en de andere culturele activiteiten van Arcadia beogen om met wakkere & frisse ogen te kijken naar hoe we als mensen omgaan met de natuur en het milieu. Ze stelt hiervoor de cruciale vraag: ‘Hoe ziet de wereld eruit waarin jij wilt leven? Wat wil je nalaten aan je kinderen en kleinkinderen?’ Bosk is bijv. een manier om te laten zien en ervaren wat bomen doen in onze publieke ruimte en een aanzet te geven om meer bomen te planten om zo de klimaatcrisis te helpen keren.
Want behalve kijken, valt er ook veel te voelen. Letslid Tessa zegt: “Ik ben op de openingsdag bij het station geweest, er werd toen ook gezongen. Het viel me op dat mensen meteen bij het binnenstappen van het bos al van gezichtsuitdrukking veranderden, een soort verwondering. En het werd meteen een ontmoetingsplek, overal gingen mensen staan en zitten praten. Er hingen ook her en der kastjes met vogelgeluiden, een heel andere sfeer dan normaal rondom het station.”
Het is ook mijn ervaring dat de straten waar de bomen staan zo anders aanvoelen. Zachter en prettiger. De soms een tikje grimmige sfeer van de parkeerplaats bij de Bonifatiuskerk was verdwenen toen de bakken met bomen er waren geplaatst. En de verrassing om de bomen telkens ergens anders tegen het lijf te lopen, het lijkt zo een beetje op vakantie in eigen stad. Ik wordt daar blij van en realiseer me des te meer wat een boom doet met de omgeving.
Op de site van Arcadia vind je info over hun doelstellingen en de verschillende culturele projecten.
In de komende blog vertelt Letslid Janny hoe zij een dagje meehielp om de bomen te verplaatsen.
De foto’s in de tekst zijn gemaakt door Tessa