Doorloper: Lucy Schaaphok

’t Was alweer een poosje geleden dat er een Doorloper verscheen. Hierbij een interview met Lucy over haar handel & wandel binnen Lets.

1. Wat doe je in je dagelijkse leven?
Ik ben ondernemer en geef cursussen, workshops en trainingen op het gebied van innerlijk leiderschap door middel

van het werken met SoulCollage®. Ik werk veel met coaches en therapeuten. Daarnaast ben ik voorzitter van SoulCollage® Nederland, een platform voor en door getrainde facilitators. We zijn deze community aan het opbouwen en willen SoulCollage® meer bekendheid geven in Nederland.
Ook ben ik bestuurslid van Damanhur Nederland. Damanhur is een spirituele leefgemeenschap in Italië dat zich ook bezighoudt met ecologie, zelfvoorzienendheid, e.d. ik volg een pad van Damanhur dat niet eindig is waarin ik veel leer over rituelen, bouwen van community en het doen van projecten met mensen die hetzelfde pad lopen hier in Nederland. We organiseren ook workshops en cursussen in Nederland en gaan bijvoorbeeld op 18 oktober een Damanhur spiraal bouwen in Gorredijk.
Daarnaast besteed ik tijd aan mijn kinderen van 17 en 19 die deels bij mij en deels bij hun vader wonen en hebben we 3 katten en een hond. Elke middag wandel of fiets ik minstens een uur met onze hond Bella. Zij was dikke maatjes met Greta.
Ook mag ik graag lezen en kom ik met een spiegelogiegroep regelmatig bij elkaar om de oefeningen te doen die daarbij horen.
Met mooi weer ben ik ook vaak te vinden in mijn tuin, een grote hobby, en een tijd zelfs werk geweest. Ik heb ook een moestuin naast mijn huis en heb veel fruitplanten en bomen in de tuin.

2. Waarom ben je lid – wat trekt je aan in Lets?
Ik vind consuminderen belangrijk omdat duurzaamheid voor mij heel belangrijk is. Ik heb al jong geleerd dat je spullen en geld niet mee kunt nemen als het leven hier eindigt en dat wat echt belangrijk is niet te koop is. Ik hecht dus niet veel waarde aan materie, behalve dat het handig kan zijn en ik kan genieten van bepaalde schoonheid.
Het geldsysteem zoals dat nu is is zo verziekt dat ik graag een initiatief als Lets steun en graag deelneem in de ruilhandel. Ik ben altijd heel blij met klusjes die mensen in mijn huis of tuin doen of met andere dingen helpen. Dingen die soms niet te koop zijn. Dat is voor mij echt waardevol.

3. Hoe gaat het met je handel?
Het gaat goed. Ik biedt workshops aan en soms help ik een handje wanneer er een vraag is waar ik op dat moment tijd en ruimte voor heb. Dit doe ik ook wel eens met mijn auto. Ik bied ook tuinplanten aan, ik heb een redelijk grote tuin. Ik beheer ook de Facebookpagina van Lets Leeuwarden en daar krijg ik ook tuinen voor. Ik vraag hulp in de tuin of klusjes in huis en oppas voor de hond van tijd tot tijd.

4. Wat was je leukste handel of ervaring?
Dat was niet één maar meerdere, schilderen met Tessa, Bella naar Greta brengen en er niet meer wegkomen door alle diepgaande gesprekken, maar ook het kopen van de materialen voor de tuinhekjes die Chris voor mij maakte (wat hebben we gelachen). Het geven van workshops aan Letsleden vond ik ook heel bijzonder, ook omdat je dan een stukje mee mag kijken in de ziel van de deelnemers, wat vaak zo bijzonder is!
Wat ik leuk vind is om de mensen te leren kennen met wie ik handel binnen Lets. Waardevolle gesprekken ontstaan vaak.

5. Wat heb je geleerd binnen Lets?
Hoe het hele systeem werkt, dat er een enorme diversiteit aan mensen is binnen Lets, de waarde van handelen met elkaar.

6. Kom je regelmatig op het Letscafé?
Weinig, omdat ik vaak ook blij ben dat ik even niks heb op zondag, mijn tijd om uit te rusten. Wat ik leuk vind is de workshops vooraf, of nu de laatste keer de ronde tafel, waarin we samen keken naar hoe we meer verbinding kunnen creëren binnen Lets. Dan blijf ik even hangen als dat kan.

7. Help je mee aan klussen voor de organisatie?
Ja, de Facebookpagina en nu gesprekken met mensen over het stroef verlopen van sommige zaken en de emoties binnen Lets.

8. Wat zou je willen veranderen en hoe?
Ik zou meer onderlinge verbinding willen zien tussen alle activeiten binnen Lets. Daar hebben we het ook over gehad tijdens de ronde tafel. We weten vaak niet van elkaar wie wat doet. Ik ben voor een sociocratische organisatie waarin je met kringen werkt, die verbonden zijn met een kernkring. Mijn ervaring is dat dit meer uitnodigt om iets te doen voor Lets en meer verbinding creëert. Dan is de organisatie heel erg plat en telt elke mening.

Meer weten over Lucy? Kijk dan eens op haar website SoulCollage® of op YouTube.
En steek je licht eens op bij Damanhur Nederland of de Willem de Ridder krant over Spiegelogie.

Een verzameling SoulCollage®kaarten