Wasmiddel maken met Marseillezeep

Marseille zeep-kaja-sariwating-unsplash
Marseille zeep by Kaja Sariwating – Unsplash

Tijdens het Letscafé van half november hebben leden tips uitgewisseld over energiezuig leven. In de komende blogs worden deze tips en trucs verzameld en uitgelegd. Numero uno komt van Janke: zelf wasmiddel maken met Marseillezeep. Een vloeibaar wasmiddel maken met deze zeep heeft een aantal voordelen. De hoofdbestanddelen van de Marseillezeep zijn olijfolie, natuurlijke soda en zeezout. Het bevat geen palmolie waarvan de productie veel schade aanrichten aan de regenwouden, de lokale bevolking en de dieren in het Amazonegebied. Het bevat ook geen onbekende stoffen of chemicaliën die de huid kunnen binnendringen. Dit laatste maakt wasmiddel van Marseillezeep ook geschikt voor mensen met allergieën en voor het wassen van babykleding.

Hoe vat je het aan? De korte uitleg gaat als volgt: los schaafsel of kant-en-klare vlokken van Marseillezeep op in heet water. Daarna voeg je eventueel soda en etherische olie toe.

Wil je het zelf eens uitproberen? Volg dan het uitgebreide recept hieronder.

Ingrediënten voor 2,5 liter wasmiddel:
– 40 gram geraspte Marseillezeep
– 20 gram (baking)soda
– 2,5 liter water
– 2 lege wasmiddelflessen van 1,5 liter
– 30 druppels etherische olie (als je van een geurtje houdt)

Werkwijze:
Breng twee pannen water aan de kook: een pan met 1 liter water en een pan met 1,5 liter water waar je nog een liter aan toe kunt voegen. Doe de geraspte Marseillezeep in de pan met 1 liter heet water, roer goed tot alle zeep is opgelost en voeg het bij de 1,5 liter heet water en weer even roeren. Giet de helft van het mengsel over in de lege pan en voeg aan deze helft de soda toe en roer tot het is opgelost.
Laat alles een nacht staan. Het is de bedoeling dat de mengsels de volgende ochtend een gelachtige massa zijn geworden. Wanneer dat niet het geval is, zet het dan een poos in de koelkast of een andere koele plek. Vervolgens etherische olie toevoegen, goed roeren (eventueel met de staafmixer als er klontjes in zitten) en overgieten in lege flessen. Schrijf op de fles welk wasmiddel voor de witte en welk voor de bonte was bestemd is.
Voor gebruik even omschudden. Het wasmiddel is geschikt voor alle was op lage en op hoge temperaturen en een gevulde wasbol op een volle trommel volstaat. De variant zonder soda is iets zachter voor het textiel en kun je gebruiken voor de bonte of fijne was. Voor witte was gebruik je het wasmiddel met soda want dit heeft een blekend effect. Eventueel kun je wat biologische zuurstofbleek toevoegen van bv. Ecover.

Leuk weetje:
– Citroenolie versterkt het witeffect en het vetoplossende effect van het wasmiddel.
– Eucalyptusolie helpt tegen huismijt, handig voor het wassen van beddengoed.
Tip:
Er is ook Marseillezeep met een geurtje, bv. jasmijn, laurier of kamperfoelie. Voordeel; je hoeft geen etherische olie meer toe te voegen. Wel zo gemakkelijk.

Marseillezeep is te koop in Erike’s (web)winkel ElveGeluk, Wassenberghstraat 3 of bij de Woonwinkel Rustiek aan de Amperestraat 10 Leeuwarden.
Op de site Frankrijk.nl vind je nog 8 praktische toepassingen.

© Marseillesoap: By Simon A. Eugster – Own work, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18407285