Roerpannenkoek noem ik de Oostenrijkse Kaiserschmarrn oneerbiedig, want de bereiding lijkt enorm het bakken van een roerei. Je maakt het beslag -en dat kost de meeste tijd- en dan hup 5 minuutjes in de koekenpan, beetje roeren en ’t is klaar. Heerlijk warm op een koude dag, als alternatief voor pannenkoeken of als dessert. Eenvoudig en leuk om je (klein)kinderen te leren om eten te bereiden in de koekenpan. Goed voor succes en blijde gezichten op een regenachtige dag, en daar hebben we momenteel nogal veel van.
Van origine wordt Kaiserschmarrn gemaakt met koemelk en tarwemeel. Ik heb de melk en meel vervangen door rijstemelk en rijstmeel. Dat is lekker, lichter van smaak en is vrij van gluten en lactose. Wil je bovendien liever veganistisch eten, dan kun je de eieren vervangen door banaan (een halve banaan per ei) of lijnzaad (1 eetlepel lijnzaad en 3 eetlepels water per ei). In plaats van paranoten, kun je ook hazelnoten of amandelen gebruiken. Het is voldoende voor 2 personen als hoofdgerecht en voor 4 personen als nagerecht.
Ingrediënten:
4 eieren
120 gram rijstmeel
125 ml rijstmelk
2 eetl. gemalen paranoten
snufje zout
1 el suiker (kan gerust zonder)
75 gram rozijnen
1 theelepel kaneel
Scheutje olie om in te bakken
Bereiding:
Klop de eieren schuimig met suiker en een snufje zout. Roer er de melk, het meel, de noten, suiker, kaneel en rozijnen door. Verhit de olie in een grote koekenpan en giet het deeg erin. Roer het zo nu en dan om met een pollepel zodat het brokjes worden. Laat het goudbruin en gaar worden in ongeveer 5 minuten.
Schep het in bord of schaaltje en bestrooi met poedersuiker of honing. Lekker met een appelcompote met fruit-vruchten naar smaak.