Het bos helpen wandelen

Bosk op de Nieuweburen

En uit wie bestaan de vrijwilligers die de bomen helpen verplaatsen? Wel een van de volontairs is Letslid Janny. Zij heeft in juni meegeholpen met het verzetten van het bos en de bomen water gegeven. Dit was met de de gehele groep vrijwilligers van de organisatie Stjoer. Janny doet in deze blog het een en ander uit de doeken…

Als ik het goed begrijp dan zijn er telkens andere vrijwilligers die de bomen verplaatsen en Stjoer heeft daar op 15 juni aan meegeholpen?
Ja dat klopt, dat had onze directeur van Stjoer Erik Blank geregeld, we deden het met bijna de hele organisatie zo’n 100 man. Iedereen deed wat hij of zij aankon, er was rekening gehouden met uitval door vrijwilligers, maar er bleef toch een grote groep over die de hele middag actief heeft meegedaan.

Gaan jullie nog een keer?
Ik denk het niet, niet als hele organisatie tenminste, maar individueel kan iemand zich altijd als vrijwilliger aanmelden.

Kregen jullie ook nog voorlichting over wat je moest doen?
We kregen wel voorlichting van te voren, en er gingen ook mensen van de Bosk organisatie mee om aanwijzingen te geven. In elk geval bij het water geven van de bomen en waarschijnlijk ook bij het duwen van de karren. Wij hoefden zelf ook niet de karren om de bakken heen te doen, dat werd gedaan door mensen van Bosk.

Welk stuk in de stad heb je de bakken versleept?
Wij moesten ze van de Bonifatiuskerk naar de Grote of Jacobijnerkerk verplaatsen.

Was het zwaar?
Ja, het was het langste stuk en er zaten 2 heuvels in, er tegenop was het zwaar duwen en eraf moesten we hard rennen en tegenhangen om te voorkomen dat de kar er met ons vandoor ging.

Had je veel bekijks onderweg en gesprekjes met voorbijgangers?
Nee, daar hadden we geen tijd voor, we waren druk bezig. Zelf zat ik vooral in een ploeg om de bomen die op de Nieuweburen stonden water te geven, later heb ik ook nog een kar helpen verplaatsen.

Wat vind je van het project? Denk je dat het mensen meer bewust maakt van het milieu?
Daar wordt wel van alles aan gedaan, daar ligt het niet aan, maar het lijkt wel dat mensen die zich toch al interesseren voor het milieu er meer voor open staan. De gemiddelde Leeuwarder vondt die bomen vooral dure ondingen die steeds overal in de weg staan, net op de plek waar hij of zij langs moet, die mensen moeten op een andere manier benaderd worden. Ik vind die bomen wel prachtig en van mij mogen ze ook blijven of geplant worden in wijken waar nu weinig groen is.

Wil je meer weten?
Kijk dan eens op VisitLeeuwarden of de vrijwilligersorganisatie Stjoer.