Pakje Kunst uit een Bitri-automaat

Pakjes Kunst Assen

Toch eigenaardig dat je elders ontdekt wat thuis ook te vinden is. In dit geval zónder nicotine, maar net zo verslavend: ‘Pakje Kunst’. Tijdens een bezoek aan Assen, liep ik de winkel Art Quake binnen. Bij de ingang stond een sigarettenautomaat volgeladen met Pakjes Kunst. In een kleine vitrine er bovenop een mooie collectie werkjes en ernaast de tekst; “Voor slechts 4,= euro een echt origineel kunstwerkje”. Dat moest ik natuurlijk proberen en trok een schilderijtje van Jesamine Totañes en een schilder-collage van Joke Schepers.

Yvonne die samen met haar man eigenaar is van Art Quake, vertelde dat kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen -naar voorbeeld van Duitse Kunstautomat- de eerste Pakje Kunst-automaat anno 2016 in Tilburg introduceerde. Het doel was meervoudig: hergebruik van de Bitri sigarettenautomaat, regionale kunst onder de aandacht brengen en dit toegankelijk maken voor een kleine prijs. Ondertussen staan er 45 automaten in Nederland en doen er ruim 1000 kunstenaars mee. Deelnemende kunstenaars ontvangen per pakje €drie euro.

De Bitri-automaat

Yvonne vertelde dat er mensen zijn die een verzameling aanleggen en elke nieuwe automaat bezoeken om zo uit alle regio’s kunstwerkjes te trekken. Inmiddels is er in Tilburg een Pakjes Kunst Ruilbeurs gehouden en er is sinds begin van dit jaar een (mobiel) Pakje Kunst Museum die de kunstwerkjes tentoonstelt in een oude fournituren kast.

In Friesland staan zowel in Drachten als in Leeuwarden Pakje Kunst-automaten. In Leeuwarden vind je hem in ‘Het Broodhuys’ aan de Nieuwestad, het MCL en de Blokhuispoort. De automaat kan ook tijdelijk gehuurd worden en heeft o.a. op ‘MooiwerkDokkum’, ‘Oerol’ en ‘Welcome tot the Village’ gestaan.

Mijn verzameling is uitgegroeid tot een paar meer dan de eerste twee uit Assen. Heb naderhand ook in Drachten en Leeuwarden kunstwerkjes aan de Bitri-automaat ontfutseld. ’t Is verslavend, soms valt het mee en soms valt het tegen, maar een verrassing is het altijd.

Minikunst aan de muur

Meer weten?
Kijk dan eens op de website van Pakje Kunst of op Pakje Kunst Friesland.
Art Quake in Assen krijgt van mij de schoonheidsprijs voor het aantrekkelijk etaleren van de Pakje Kunst-automaat en de kunstwerkjes.