DIY: creatief met kerstkaarten

Vallen er rond de feestdagen bij jou ook zoveel goede wensen in de brievenbus? Ik verzamel elk jaar met veel plezier leuke kaarten om te versturen en vind het ook super om ze te ontvangen. Sommige kieper ik vervolgens in januari bij het oud papier en andere bewaar ik nog jaren als fijne herinnering. In aanvang van deze DIY-blog ging ik eens zoeken naar een manier om gebruikte kerstkaarten een tweede leven te geven. Er zijn opties te kust en te keur. Je kunt er bv. met behulp van knutselkarton, lijm en schaar nieuwe kaarten van maken, maar ook een kerstster, kerstballen, dennenappels of bijvoorbeeld -erg leuk voor kinderen- een kerstkijkdoos.

Mijn oog viel op de guirlande; gemakkelijk te maken en leuk om te doen in een verloren uurtje rond kerst.
Je hebt nodig:
– Oude kerstkaarten
– Dun touw van min. 3 meter
– Mal van de vorm die je wilt maken
– Potlood
– Lijm
– Schaar

Je kunt met behulp van 50 eurocent, kleine rondjes maken zodat je ze als slinger in de kerstboom kunt hangen. Je kunt ook een hele andere vorm kiezen zoals een diamantvorm of zeskant, maar net wat je aanspreekt. Ik heb een borrelglas gebruikt om er kringetjes mee te tekenen van Ø 4 cm.

Dan is het een kwestie van veel rondjes knippen en dan nog meer rondjes… Daarna kun je ze proef-leggen om te kijken wat je een mooie volgorde vindt. Dit doe je zowel met de voor- als de achterkant. Je kunt alle kleuren door elkaar gebruiken, maar ook elk van beide zijden een andere kleur geven. Vervolgens lijm je twee rondjes aan weerszijden van het touwtje en zorg dat ze elkaar goed overlappen. Zet ze even vast met wasknijpers dan blijven ze beter plakken.

Maak vervolgens aan een kant van het touwtje een lusje zodat je het geheel op kunt hangen. Het voordeel van een dubbelzijdige guirlande is dat het ook voor een raam nog aantrekkelijk is omdat allebei de kanten mooi zijn. Heb je na alle rondjes te hebben gebruikt nog een stukje touw over? Lekker laten zitten, dat kun je gebruiken om de slinger volgend jaar weer aan te vullen.

Op Kaartje2go vind je uitleg over hoe je een kerstster of kerstbal/dennenappel maakt. Mirelle van Crea met Kids! laat voorbeelden zien van een mooie KerstkaartenKijkdoos.

Namens Lets Leeuwarden wensen we je fijne feestdagen en een goed en gezond 2024.