dinsdag, 10 mei 2022 10:04

Je eten betalen met Fryske euro's

Geschreven door
 Duurzame winkel: Jouw dagelijkse kost Duurzame winkel: Jouw dagelijkse kost

Monique van Etten doet met volle overtuiging mee aan de Fryske euro, want lokaal en duurzaam zijn haar op het lijf geschreven. Ze bestiert 'Jouw Dagelijkse Kost', een winkel met dagelijkse boodschappen in de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden. In Monique's winkel worden lokale, duurzame en verpakkingsarme producten

aangeboden. Op mijn vraag of ze een interview wil geven over haar participatie aan de Fryske euro, volgt een volmondig ja. "Ik wil heel graag het verhaal vertellen over het belang van de Fryske euro en waarom het o zo goed zal werken als veel mensen meedoen".

 

- Waarom neem je deel aan de Fryske euro?
Ik doe hieraan mee omdat één van de pijlers van onze winkel gaat over het versterken van de lokale economie. Geld moet niet wegstromen hoger in de economie, bijvoorbeeld naar aandeelhouders van de grote bedrijven, maar moet -als het aan ons ligt- laag blijven circuleren. Dat is goed voor de werkgelegenheid en voor een gezonde onafhankelijke situatie van een regio. Alleen gezonde regio’s kunnen echt eerlijk met elkaar handelen. Handelen op basis van ongelijkheid levert alleen maar meer ongelijkheid op.
 
Wat is je streven?

Ons streven is een bijdrage te leveren aan het versterken van de lokale economie. We willen mensen niet alleen te inspireren met een verhaal, maar bovendien met een praktisch voorbeeld geven van hoe ze hier zelf aan mee kunnen werken. Met het doen van lokale en duurzame boodschappen help je daadwerkelijk mee. Zeker als je ook nog kunt betalen met geld dat gegarandeerd in de regio blijft.

- Heb je al ervaringen met de Fryske euro?
Ja, we hebben test-betalingen gedaan, tussen bedrijven onderling (B2B) is het al heel makkelijk mogelijk. Binnenkort gaan we bij de zelfpluktuin 'Yn'e Sinne Farm' groentes afnemen en hij gaat bij mij in de winkel kopen, dat gaat een mooi voorbeeld worden. Met de kassa zijn nog wat extra handelingen nodig, maar we zijn bijna zover dat het in te passen valt. Wij willen het heel graag mogelijk te maken in de winkel en ik wil de consument niet teleurstellen natuurlijk.

Tekst loopt door onder de foto

Monique van Etten is met haar winkel 'Jouw dagelijkse kost' deelnemer aan de Fryske euro.

- Waar zou je graag iets over willen vertellen?
Ik vind het gewoon een heel goed initiatief waar steeds meer behoefte aan is. Omdat dit niet een letterlijke munt is die tegen de stroom inzwemt maar eigenlijk gewoon een normale euro met een bijzondere eigenschap (namelijk dat hij een aantal keer lokaal uitgegeven moet worden voordat hij weer verder mag reizen in de wereld) ben je niet tegen iets aan het vechten dat niet goed zou zijn. Je maakt juist gebruik van het huidige systeem en brengt er hele belangrijke verbeteringen in aan zodat het hopelijk weer langer houdbaar is. De Fryske euro wordt in zijn algemeenheid ook wel @ndergeld genoemd. Wat het dus eigenlijk niet is; het is normaal geld met een extra eigenschap.

- Wat zou je willen zeggen tegen ondernemers die aarzelen om aan boord te stappen?
Bij twijfel wél inhalen - zet de knop om en doe het gewoon, want het is eenvoudig en je hebt niets te verliezen. Je kunt instappen vanaf 50,= euro en de kans dat je je geld behoud en ermee verdient is groter dan dat je het kwijtraakt. Zie het als een spel, kijk hoe geldstromen lopen en ervaar hoe het is om met lokaal geld te handelen. Hoe meer bedrijven meedoen en hoe diverser het aanbod is, hoe beter het werkt voor alle deelnemers als geheel.


Meer informatie over lokaal geld en nog veel meer vind je op:
- Jouw dagelijkse kost - duurzame producten uit het Noorden van het land
- Yn'e Sinne Farm - zelfpluktuin in Grou
- Het boek 'De koop lokaal booster' is te verkrijgen via STRO of 'Jouw dagelijkse kost'


Binnenkort leggen we uit hoe het kan dat geld wat in de eigen regio blijft meer profijt oplevert.