Miniature People Leeuwarden

Miniature people Leeuwarden

Wist je dat Leeuwarden een ‘Miniature People-route’ heeft? Ik weet het eigenlijk nog niet zo lang, maar het bestaat al sinds 2019. Toen is Michel Tilma namelijk gestart met het plaatsen van modelbouwfiguurtjes op verschillende locaties. Intussen is het al bij veel mensen binnen en buiten Ljouwert bekend. Er is een routekaart en plattegrond gemaakt zodat je de miniatuurtafereeltjes gemakkelijker kunt vinden.

Vooral kinderen vinden het prachtig, voorbijgangers zetten de popjes terug als ze zijn gevallen of pikken ze als souvenier mee naar huis. Deze liefdevole miniaturen-vader is dan ook regelmatig op pad om taferelen te herstellen en nieuwe te plaatsen. En alsof het zo moest zijn, trof ik Michel een paar dagen voor het publiceren van deze blog. Hij was wel te porren voor een praatje en vertelde smakelijk over de miniatuurmensjes. Ze beleven namelijk grote avonturen: de muziekband wordt een onderzoeksteam, het onderzoeksteam op haar beurt straatvegers en verloren gegaane tafereeltjes duiken ineens weer op. En zo ontstaan er verhalen binnen verhalen.

Goede ogen zijn een vereiste: tuinier-miniaturen in de Vijzelstraat

Het lijkt ook de winkelbedrijven een boost te geven, want toen ik onlangs in de Vijzelstraat in een prachtig klein winkeltje aan het struinen was, vertelde de eigenaar enthousiast: “Sinds kort hebben we een miniature people tafelreeltje in de straat en dat geeft extra levendigheid. Ouders met hun kinderen lopen de route en zien tegelijkertijd hoe leuk de Vijzelstraat is geworden”. Dat is fijn nieuws in een tijd waarin er steeds meer gaten vallen in het winkelgebit van Leeuwarden.

Meer goed nieuws… behalve mensen uit de stad, weten ook toeristen de tiny people te vinden. Op Michel’s facebookpagina lees ik dat er inmiddels al duizenden mensen de route hebben gelopen en hij is uitgenodigd om mee te doen aan de Kunstmaand Ameland 2021. Er is zelfs een item aan gewijd op het Jeugdjournaal! Zo is deze kunstenaar met het Project Miniature People, Ljouwert reusachtig aan het promoten. Dat is nog eens een vlinderslag met positieve gevolgen.

Miniature people; tafereel met rendieren

Meer informatie vind je op:
– De facebookpagina van Michel Tilma
– De routekaart vind je op: Miniature people Leeuwarden.
– ‘Speurtocht langs mini-kunstwerkjes is erg populair‘ van het Jeugdjournaal.

Zanger Sjoerd staat op de Oldehove
Een pop-up en geheel clandestien; een zuil omscheppen … da’s nog even bikkelen