Heb jij al een wadi?

 

Een wadi in mijn tuin, het helpt!

Op zoek naar een manier om regenwater in de tuin te houden en niet -zo snel- in het riool te laten stromen, ontdekte ik de ‘Wadi’. Wadi komt van een Arabisch woord voor ‘droogvallende rivieroever’ en het is tegelijkertijd een letterwoord voor: Water Afvoer Drainage Infiltratie. Eenvoudig gezegd zou je het een tijdelijk waterreservoir kunnen noemen. Door een verlaagde plek in de tuin te maken, verzamelt het regenwater zich op die plaats en krijgt zo de kans om langzaamaan in de grond te zakken. Eventueel in combinatie met grint en grachtjes is het een eenvoudige manier om -zelfs in de kleinste tuin- water vast te houden. Een vierkante meter wadi met zo’n 20 cm diepte kan namelijk al 200 liter regenwater bufferen. De wadi ligtbij voorkeur in een lager gelegen deel van je tuin zodat het water van je huis af blijft stromen.

Voordelen van een wadi zijn:
– het riool raakt tijdens een forse regenbui minder belast
– regenwater bevordert de kwaliteit van het oppervlaktewater
– bindt CO2 en fijnstof
– het regenwater wordt bewaard voor de tuin en grondwater
– het geeft verkoeling en vermindert daardoor hittestress
– het zorgt voor meer groen en biodiversiteit van flora & fauna

Sinds afgelopen voorjaar heeft mijn stadstuintje ook een eenvoudige wadi. ’t Mag eigenlijk geen naam hebben zo klein is het, maar het werkt wel. Met een geultje van dakpannen wordt het water van de dakgoot van een schuurtje naar de wadi geleid. Eenvoudig en doeltreffend. Behalve het graven van de wadi, hebben we ook de borderranden opgehoogd om zo het hemelwater langer in de tuin te houden. Alles bijelkaar heeft het geen geld gekost, alleen hergebruik van een stapeltje stoeptegels die ik toch al had. Uiteraard heb ik gebruik gemaakt van een paar externe spierballen want de mijne zijn niet zo best. Waarmee het klusjesruilen binnen Lets weer goed van pas kwam.

De wadi in mijn tuin is super simpel. Je kunt ook een meer geavanceerde wadi maken. Hiervoor breng je onderin de kuil of greppel een laag grind, lavasteen of gebakken kleikorrels aan. Bovenop deze laag komt geotextiel en vervolgens teelaarde aangevuld met compost waarin de planten kunnen groeien. Daarna kun je een regenpijp afkoppelen en het water via een onder- of bovengrondse goot naar de wadi te laten stromen. Wel even uitrekenen of de hoeveelheid water die door de regenpijp wordt vervoerd, in verhouding staat tot de opvang van de wadi. Met een slokop kun je overtollige water naar een slootje of riool laten stromen.
In een wadi zet je planten die zowel tegen natte als droge voeten kunnen. Zoals er zijn de Siberische- en gele lis, wederik, hartlelie, kattenstaart, vrouwenmantel, moeras-vergeet-mij-nietje en de moerasspirea.

Ook handig om te weten!
Je kunt bij de gemeente een tegemoetkoming aanvragen wanneer je je tuin gaat vergroenen of voor het afkoppelen van je regenpijp van het riool. Je vind informatie onder ‘Subsidie groene tuin en regenwateropvang‘. Dit geldt voor meer complexe ingrepen, maar ook voor simpele oplossingen zoals een wadi of regenton. De gemeente stelt op jaarbasis geld beschikbaar voor het verlenen van deze subsidie. Daarom geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Info over het aanleggen van een wadi, de emmertest, de infiltratiekoffer, calculator waterberging of geschikte beplanting vind je op de site van Klimaatklaar en HuisjeBoompjeBeter.


Een piepkort filmpje over een wadi van Waterklaar.nl

Meer weten? Drie Letsleden vertellen hoe ze slim omgaan met regenwater in de tuin:
– Duurzaam tuinieren door Marian: mulchen en druppelen
– Duurzaam tuinieren door Jantsje: waterton en sedum
– Duurzaam tuinieren door Janet: regenwater