Zero waste tour

Op een zaterdag eind mei heeft Letslid Tessa meegedaan aan de ‘Zero Waste wandeltour’. Dat was leerzaam en in deze blog doet ze hiervan verslag:

“De wandeltours waren door het hele land en ik heb me opgegeven voor die in Leeuwarden. Een gids leidde ons, een groepje van 8 vrouwen en 1 man, vanaf het gerechtsgebouw naar allerlei winkels in Leeuwarden waar je kunt winkelen met je eigen verpakkingsmaterialen zodat we geen extra afval creëren. De winkels zijn te herkennen aan de raamsticker.

De eerste winkel was modehuis Cezz, in winkelcentrum Zaailand, waar je je parfumfles kunt laten bijvullen. De bijvulling is ook goedkoper. Daarna het naastgelegen Holland & Barrett, een gezondheidswinkel met voedingssupplementen en verschillende verzorgingsproducten. Hier worden onder meer shampoobars, soapbars en tandpastatabletten verkocht. Een shampoo bar vervangt 3 plastic flessen en gaat gemiddeld 80 wasbeurten mee. De tandpastatabletten kun je in papieren zakjes kopen en in een eigen potje doen. Er komt ook geen microplastic aan te pas bij het vervaardigen ervan, dus het scheelt nogal wat plastic. Ook zonnebrandolie uit een fles kun je nu vervangen door een zonnebrandstick.

Daarna gingen we naar Fer, aan de Wirdumerdijk. Fer verkoopt koffie in herbruikbare bekers (We cup) die je ook in andere steden in Nederland kunt gebruiken. In Leeuwarden is hij tot nu toe de enige die dit doet, maar hopelijk volgen er meer winkels die zich bij dit initiatief aansluiten. Je kunt je eigen beker meenemen, maar je kunt er ook ter plekke koffie drinken, dan krijg je de koffie of thee in een porseleinen beker op meteen opdrinken temperatuur. Hoe handig. Hij heeft enorm veel smaken koffie, dus ik maak meteen maar even reclame.

We gingen naar Kloffie, op de Kelders. Kloffie verkoopt tweedehands kleding die mensen inbrengen en waar ze dan een percentage van de verkoopprijs voor krijgen. Er is een barretje en een zitje binnen en buiten, waar je koffie en thee kunt drinken en lekkere vegan hapjes kunt eten.

De Vijzelstraat is een erg leuk straatje. Je vindt er Madelief, een tweedehands kledingwinkel. Meet Mr. Fred is een winkel met allerlei duurzame en leuke thuisdingetjes. Gehaakte keukendoekjes en groentenetjes bijvoorbeeld, houten kinderspeelgoed, tweedehands kinderboeken, nieuwe en tweedehands kinderkleding, en nou ja, veel leuk spul. Ook in de Vijzelstraat zit Green en Co, die allerlei thee, vegan gebakjes, edelstenen, etherische olie en duurzame gadgets verkoopt en tevens afhaalpunt is voor Boer naar Buur. Bij de Ekoplaza aan de Amelandsstraat kun je noten en granen tappen door je eigen verpakking mee te nemen en je kunt er groente- en fruitpakketten bestellen en afhalen.

Zero waste vulautomaat

In een aantal Albert Heijn winkels is het tappen van van alles in je eigen zakjes of potjes ook al mogelijk en er volgen ongetwijfeld meer winkels. En er is natuurlijk de markt, waar je je eigen verpakkingen kunt meenemen. Dit was een leuke en inspirerende wandeling.

Er is helaas nog geen actueel overzicht van locaties waar je je eigen verpakking kunt meenemen. De lijst op de site van Zero waste Nederland is behoorlijk incompleet. Het is dus een kwestie van op raamstickers letten en we kunnen natuurlijk ook winkeliers vragen naar de mogelijkheden en ze hier eventueel attent op maken. Bij bijvoorbeeld de Body Shop kun je flesjes laten hervullen, en zo zullen er vast meer winkels zijn waar het wel kan, maar niet op deze lijst staan.

En als laatste toevoeging: er zijn katoenen broodzakken te koop, die kun je meenemen naar de bakker, dat scheelt ook alweer een verpakking. Er zijn tegenwoordig wasstrips te koop, en je kunt natuurlijk ook goed zelf deodorant en wasmiddel maken. Ik koop heel fijn wasmiddel bij de voedselcoöperatie Better foar Letter in Menaldum, een zelfgemaakt wasmiddel bereid uit zeep met natuurlijke glycerine, biologisch gecertificeerde palm en kokosolie, water en zuiveringszout. Je kunt de fles weer inleveren. Goedkoper en zuiniger in gebruik dan wasmiddel uit de winkel. Er wordt ook zeep en shampoo verkocht en natuurlijk alle mogelijke voedingsmiddelen die in lokaal en in het seizoen leverbaar zijn.”

Op de site van Zero Waste Nederland vind je legio tips & tricks. Je kunt je aansluiten bij de zero waste community en meedoen aan de acties en events. Op de website staat tevens een fijne informatieve blog en een overzicht van podcasts waar Zero Waste aan deel heeft genomen.

Onder dit motto; ‘Smell it, Love it, Refill it’, kun je je eigen parfum of zeepje tappen bij Drogisterij Pijl in Cammingaburen.