Ecoprinting, ja leuk!

Ecoprint eucalyptus en fluitenkruid

Ecoprinting, ja natuurlijk wilde ik het uitproberen. Jammer genoeg kon ik niet zo gemakkelijk een eenvoudige uitleg vinden. Wel vond ik methodes waarbij natrium carbonaat, ijzersulfaat of andere poedertjes werden aanbevolen. Maar ik gebruik liever wat ik toch al in huis heb en schroom meestal ook van het kopen van dure producten voor een experiment. Uiteindelijk vond ik een tutorial waarin een heel eenvoudig hulpmiddel werd gebruikt: een roestig conservenblikje!

Ja inderdaad, ik spring een beetje pardoes midden in de werkwijze. Ecoprinting is een techniek waarbij je gebruik maakt van de pigmenten uit bloemen en bladeren. Het doel is om de sappen en kleurstof van planten door stomen of koken in papier of stof te laten trekken en zo een afdruk te maken. Er komen geen externe verfstoffen aan te pas en het resultaat is vaak verrassend, geheimzinnig en erg prachtig.

Vooral planten die veel tannine bevatten zijn geschikt voor ecoprinting. Het proces is als volgt: wat je doet is tannine uit de planten in het papier of de stof koken. Vervolgens reageert dit met het ijzer(II)sulfaatpoeder of de roest van een conservenblikje. Het resultaat is een grijs-zwarte print met een tikje kleur wanneer de plant ook zelf kleurpigmenten afgeeft.

Soms moeten mijn plannetjes nog een poosje rijpen, maar ineens was het zover; aan de slag…
Stap 1: had ik een aantal maanden ervoor al geregeld: lege blikje in weer en wind laten roesten
Stap 2: een oude pan opsnorren en water aan de kook brengen (wil je zuinig omgaan met energie, dan is het een verwarmend klusje voor op een koele herfstdag)
Stap 3: neem vellen stevig papier die om een blikje passen en leg er de bloemen of bladeren op
Stap 4: wikkel het papier om het blikje en vervolgens maak je het vast met bindmateriaal, stevig genoeg zodat de planten het papier goed raken

Stap 5: plaats je blikjes in het kokende water en laat een klein uurtje pruttelen
Stap 6: vis de blikjes uit het water en laat nog een etmaal rusten (als het je lukt om zoveel geduld te hebben), daarna het papier voorzichtig losmaken

Planten die veel tannine bevatten zijn:
Vrouwenmantel-Robertskruid-Teunisbloem-Wijnruit-Geraniumblad-Afrikaantjes
Bramenblad-Aardbeiblad-Rozenblad-Kastanjeblad-Eikenblad-Zwarte walnoot-Prunus-Esdoorn-Els
Planten die een kleurtje geven zijn bv: Teunisbloem-Blauw druifje-Akelei-Eucalyptus-Wilgenroosje

Je kunt het ook met stof proberen. Neem textiel van natuurlijke materialen, gebruik geen wasverzachter en was eerst het papje uit nieuwe stof. Vervolgens dezelfde procedure.

Als je ervan houdt om verrast te worden dan is het vast ook iets voor jou.
Tutorials en leuke filmpjes vind je op:
How to eco-print with a rusty can?
How to EcoPrint on Paper
HEA! Ecoprinten – Omrop Fryslân

Ecoprint teunisbloem