dinsdag, 25 januari 2022 12:20

Is quinoa duurzaam?

Geschreven door
Foto: Quinoa Holland - quinoaholland.nl Foto: Quinoa Holland - quinoaholland.nl

Begrijp jij het nog? Ja! Leg uit want ik ben de draad kwijt. Ik dacht dat het vrij simpel was; door de quinoa-hype in het Westen grissen we het eiwitrijke voedsel weg van de lokale bevolking uit de Andes in Zuid-Amerika. Niet doen, is niet oké, want zeg nou eerlijk, blijven we ook in het post-post-koloniale-tijdperk nog steeds de rijkdom van

niet-westerse volken wegsluizen? Nee toch! Ik koop daarom de quinoa van een Nederlandse bedrijf, iets duurder maar wel zo fair. Het plan was om daar een blog over te schrijven en de lage landen quinoa aan te bevelen. Tot ik me ging inlezen en vervolgens bleek het complexer in elkaar te steken, want elke pro bleek een contra te hebben en visa versa.
 
Wat nu te doen? Zou ik er iets van kunnen begrijpen en het logisch verwoorden, en heb ik dan alle voors en tegens genoemd? Nou nee, waarschijnlijk niet. Laat ik het dan maar beschrijven zonder een conclusie te trekken.
 
'Chisiya Mama': de Moeder aller Granen, zo noemen de volkeren van het Incarijk quinoa en het behoort tot het geslacht ganzenvoet. Quinoa is gezond, het is een bron van eiwit, vezels, de mineralen koper en magnesium, B-vitamines, vitamine E en ijzer. Het bevat geen gluten en de eiwitten in quinoa bevatten alle negen essentiële aminozuren, wat het tot een compleet eiwit maakt voor spieropbouw. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen die minder of geen vlees willen eten. Het maakt het ook (in theorie) aantrekkelijk als duurzaam alternatief voor vlees.
 
Het eten van quinoa heeft in het Westen rond de jaren 2000 een boost gekregen door de foodies die op zoek waren naar een hoogwaardige vervanging voor tarwe. De belangstelling is vervolgens toegenomen doordat de Food and Agriculture Organization van de VN (FAO) 2013 uitriep als het jaar van quinoa. Hiermee willen ze onderstrepen dat het een belangrijke rol kan spelen om honger, ondervoeding en armoede te beteugelen en het plan is quinoa laten uitgroeien tot een van de grote gewassen wereldwijd. Daar kun je niet op tegen zijn toch? Of misschien ook weer wel?
 
In deel 2 over quinoa komen de pro's en contra's aan bod.
Wil je alvast meer weten:
Tropische gewassen van eigen bodem  (Down to earth - 11 november 2021 - Anne Havelaar)
Quinoa hype leidt tot zorgwekkende gevolgen - Info.nu

Behalve quinoa telen, kunnen ze ook prachtige foto's maken de mannen van Quinoa Holland; quinoa midden in de zomer.