Recycle jurk

Corona heeft heel veel impact op de samenleving. Dat staat buiten kijf. We leven nu in de 1,5 meter samenleving waarin we moeten omgaan met beperkingen. Terwijl Nederlanders massaal toiletpapier insloegen tijdens de eerste lockdown, kwam mijn broer -die toen woonde in Engeland- veel grotere schaarste tegen. Op een bepaald moment was daar in de supermarkt alleen kaas en jam te krijgen. Ik vond het best beangstigend en was blij dat hij weer naar Nederland terugkwam. Ik heb op materieel gebied geen centje pijn ervaren van de coronacrisis. Alles bleef te koop in de supermarkt maar toen ik laatst voor mijn dochter nieuwe kleren wilde kopen, bleek ik amper nog iets te kunnen vinden in haar maat. In de winkel vroeg ik of alles al uitverkocht was maar het bleek anders in elkaar te zitten. De winkel kreeg bijna geen aanlevering meer door de coronacrisis.

Het zette me aan het denken. Veel kleding komt uit India waar de corona behoorlijk om zich heen slaat. Waarschijnlijk zijn veel naaiateliers daar helemaal uit de running. Het raakte me. Drama’s die we hier niet zien maar alleen merken doordat ik even niet keus heb uit vijftien verschillende opties. Het enige shirtje wat in de winkel in haar maat was, kocht ik. Ook in de andere winkel waar ik iets kon vinden in haar maat trok ik mijn portemonnee. Dat is namelijk het effect van schaarste -op mij- elk geschikt kledingstuk deed ik in mijn winkelmandje.

De schaartste zette me aan het denken -naast dat ik me zorgen maakte over de wereld- dacht ik ook dat het misschien wel eens goed kon zijn dat er even wat minder keus was. Een idee wat ik al een tijdje in mijn hoofd had, besloot ik nu echt uit te voeren. In mijn kledingkast vond ik (best veel!) kleding die ik zelf niet meer aan had. Zo vond ik een aantal jurken waar ik best kleding voor mijn dochter in maat 98 van zou kunnen maken. Mijn moeder maakte uit een jurk een leuk rokje voor mijn dochter….het eerste resultaat is daar en er volgt nog meer. Dus moeders als je geen kleding meer kunt vinden is dit altijd nog een optie, maar je kunt het ook doen vanuit duurzaamheid óf omdat je wel een nieuwe uitdaging kunt gebruiken.