Met de sneeuw knerpend onder schoenen en banden, is een voedzaam en friszoet toetje vanavond vast welkom. De aanleiding voor deze blog is trouwens eerder de foto dan de inhoud. Want op zoek naar een afbeelding bij Frank’s gedicht over pap, keek ik eens op de online galerie Exto. En jawel prachtige kunst over eten waaronder de foto’s van Nynke van der Laan. Niet geschikt voor het gedicht van Frank, maar weer wel voor een DIY pudding. Daarom in januari een recept voor yoghurtpudding mét breinpuddingfoto’s.
Yoghurtpudding; helemaal hot & groovy in de jaren zeventig toen ik een puber was en het heerlijk vond. Nu -in verband met duurzaamheid- zuivel en gelatine aan vanzelfsprekendheid hebben ingeboet, ging ik eens zoeken naar alternatieven. Een vervanger voor yoghurt vinden is niet moeilijk, amandel-, kokos- of sojaghurt zijn in veel supermarkten en biowinkels te vinden. Ook slagroom is er in plantaardige versie, zoals kokoscrème, sojabonen, cashewnoten of aquafaba. Evenzo is gelatine te vervangen door agar agar, Vege-gel, tapioca èn aquafaba.
Alweer aquafaba. Wat is dat toch? Aquafaba ingevoerd in de zoekmachine en voilà gevonden, hits genoeg. Ik lees dat aquafaba letterlijk ‘bonenwater’ betekent. Het vocht wat je vind in een pot bonen. Deze vloeistof zit tjokvol eiwitten en eiwitten kun je opkloppen tot ze stijf staan. Bij aquafaba wordt gebruik gemaakt van kikkererwtenvocht omdat ze – in tegenstelling tot het nat van andere bonen – neutraal van smaak is.
Zo wordt de samenstelling van een yoghurtpudding bijna een meerkeuzekwestie. Want welke yoghurt, welke slagroom en welk geleermiddel ga ik gebruiken? Mijn keuze is gevallen op de kokosyoghurt, kokosroom en aquafaba als bindmiddel.
Yoghurtpudding voor vier personen
3 dl. kokosyoghurt
2,5 dl. kokosslagroom
130 ml aquafaba (ongeveer een blik bonenvocht)
50 gram rietsuiker (of meer naar smaak)
150 gram aardbeien
– Koel de kokosroom en aquafaba 6 uur in de ijskast.
– Breng de helft van de room met de suiker al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost.
– Laat het onder af en toe roeren, afkoelen.
– Ontvet de kom en gardes met een beetje citroensap.
– Schud het blik kikkererwten goed om voordat je het vocht afgiet.
– Klop de aquafaba (6-8 minuten) totdat je pieken krijgt.
– Klop de rest van de slagroom half stijf en meng de yoghurt er voorzichtig door.
– Spatel vervolgens de afgekoelde suikerkokosroom en de aquafaba voorzichtig door het yoghurtmengsel en probeer zo veel mogelijk luchtigheid te behouden.
– Vul dessertglaasjes met het mengsel en laat het geheel 4 uur in de ijskast opstijven.
– Leg voor het opdienen de gehalveerde aarbeien op de pudding.
De vruchten kun je – goed uitgelekt – ook in kleine partjes door het yoghurtmengsel spatelen.
Veel succes met bereiden en lekker ite.
Meer informatie over Nynke van der Laan vind je op Exto.nl
Andere recepten met aquafaba staan op Het kan wel
Alternatieven voor slagroom ontdek je op Suntfood
Vijf andere keuzes voor gelatine geeft Libelle-lekker