Vaarwel Lex, hallo Cyclos

Stel je hebt een auto en hij wordt jaar na jaar ouder… Er verschijnt een vreemd plasje onder je bolide, je hoort een snerpend geluid en je ruikt een penetrant geurtje. Stel hij wordt nog een paar jaar ouder en de fabriek produceert geen nieuwe onderdelen meer. Je kunt er nog aan sleutelen en ’t kan nog een poosje duren, maar op den duur sta je stil en je zult zien, het gebeurt altijd als het net niet uitkomt.

Iets vergelijkbaars speelt er met het advertentie- en vergoedingssysteem Lex (Local EXchange). Het was echt een goed vervoermiddel voor de Tuinentransacties en de velgen glommen prachtig, maar helaas is Lex verouderd en krijgt steeds meer mankementen. In digi-taal; Lex wordt niet meer ondersteund en omdat foutjes in de software blijven bestaan, is het gemakkelijker te hacken. Bovendien is de s van ‘security’ verschenen en werken browsers voornamelijk met https terwijl Lex nog draait op de voorloper http. Dit maakt inloggen steeds lastiger en -zoals we hebben gemerkt- regelmatig onmogelijk.

Lets Leeuwarden gaat daarom over op het advertentie- en bestalinssysteem Cyclos. Cyclos is een betaalsoftware gemaakt door Social TRade Organisation. Dit is een organisatie die helpt met het ontwikkelen van ciculair geld (alternatieve duurzame munt) en wordt al in de praktijk gebracht in b.v. de arme wijken van Brazilië, Afrika of Azië. Ook verschillende ruilkringen in Nederland werken ermee.

Momenteel zijn Ietie en Arrianne zijn zich aan het inwerken op Cyclos. Wanneer alles klaar en min of meer duidelijk is, worden de actuele saldi van de leden overgeheveld. Een handleiding staat op Cyclos onder de onder de Help-knop. Als je er dan toch nog niet uitkomt, kun je hulp inroepen van Ietie of de admin.

Als je per ongeluk denkt dat het enorm moeilijk gaat worden; ca. vijftien jaar geleden heeft Lets ook een poos gebruik gemaakt van Cyclos. In de jaren daarvoor gebruikte Lets nog transactie-briefjes die handmatig werden verrekend. Terwijl de stap van papieren briefjes naar thuisbankieren veel groter was dan de overgang die we nu gaan maken, verliep het toch verrassend soepel.

En…een groot voordeel; iedereen kan met Cyclos weer heel eenvoudig foto’s plaatsen bij de Vraag & Aanbod advertenties. Wil je alvast even rondkijken op Cyclos Lets Leeuwarden, je kunt inloggen met je eigen inlog en wachtwoord.

Cyclos homepage met de verschillende dashboardacties